Hisse senedi ya da emtia piyasaları fark etmeksizin bir yatırım stratejisi belirlerken mutlaka en faydalı indikatörler arasından teknik analiz araçları seçmek gerekir. İndikatörler fiyat grafiğinde bulunan çizginin hareketlerine göre yatırımcıya sinyal ve eğilimler hakkında matematiksel hesaplamalar sunan göstergedir. Yatırım piyasalarında kullanılabilecek farklı türlerde indikatörler bulunur. Öncü göstergeler ve gecikmeli göstergeler olarak farklı kategorileri bulunur.
Öncü göstergeler yani indikatörler gelecekteki fiyat hareketlerini gösteren tahmini sinyal grubudur. Gecikmeli olanlar ise geçmiş trendlerden yola çıkarak piyasa hakkında detaylı bilgi edinmenizi sağlar. Bundan dolayı yatırım yapmaya başlamadan önce mutlaka seçilen indikatörün genel özelliklerine ve sağlayacağı faydalara bakmak gerekir.
Hareketli Ortalama (MA)
Hareketli ortalamalar finansal araçların fiyat noktalarını belirli zaman dilimlerinde birleştiren göstergelerdir. Bunlar ile tek bir trend çizgisini sunarak veri noktası sayısına bölümünü yapar. Kullanılan veriler de MA’nın uzunluğuna bağlı olarak değişebilir. Yeni veriler geldiğinde fiyatların da sürekli olarak değişmesine neden olur. Kısacası sabit bir veri olmadığı için hareketli olarak nitelendirilen göstergelerdir. 3 ana hareketli ortalama türü bulunur. Bunlar;
- Basit hareketli ortalama (SMA)
- Ağırlıklı hareketli ortalama (WMA)
- Üstel hareketli ortalama EMA)
Hareketli ortalama yöntemi teknik analiz yapanlar için önemli bir temel oluşturabilir. Manuel hesaplama yapılabildiği için formülleri takip ederek grafik analizlerinde kullanmak mümkün olur.
MACD (Moving Average Convergence Divergence)
MACD ise iki hareketli ortalamayı karşılaştırarak analiz yapmanıza imkan tanır. İndikatör yatırımcıların hem direnç hem de destek seviyelerinde alım satım fırsatlarını görmelerine yardımcı olur. 26 günlük üssel ortalamanın 12 günlük üssel hareketli ortalamadan çıkartılarak sonuç elde edilmesini sağlayan bir sistemdir. Kullanıldığı grafiklerde farklı çizgilerden yararlanılmaktadır. Yatırımcıların mutlaka bilmesi gereken indikatörler arasında yer alır.
Bollinger Bantları
En faydalı indikatörler arasında Bollinger Bantları da bulunur. Bu indikatör ise fiyatların göreceli bir şekilde yüksek mi yoksa düşük mü olduğunu belirtmektedir. 980 yılında John Bollinger tarafından geliştirilen bu bantlar standart sapmalar ile ilgilidir. Bu bantların genel özellikleri hakkında şunlar söylenebilir:
- Bollinger bantları ortasında bulunan ortalama çizgisi analizda 20 günlük periyodun hareketli ortalamasını gösterir. Genel fiyat trendlerini göstermektedir.
- Üst bant orta bant kısmının üzerinde kalır ve 20 günlük ortalama üzerine bir de standart sapma eklenerek hesaplama yapılır. Fiyatın yukarı yönlü sınırı belirlenmesinde etkilidir.
- Alt bant ise orta bant kısmının altında kalır ve 20 günlük hareketli ortalamanın altına standart sapmanın eklenmesiyle hesaplanır. Fiyatın aşağı yönlü sınırının belirlenmesinde etkilidir.
- Varlığın volatilitesini değerlendirmek adına bu bantlardan yararlanılmaktadır. Genişleyen bantlar yükselen, daralan bantlar da düşük volatilite hakkında bilgi vermektedir.
- Fiyatlar bantların dışına çıkması halinde ya da içerisine sıkışması durumunda uyuşmazlık meydana gelebilir. Bu durum da trendin yönünü belirlemek için kullanılabilir.
En faydalı indikatörler arasında gösterilmesinin nedeni hem anlaşılabilir olması hem de kolay kullanılabilmesinden kaynaklanmaktadır.
RSI İndikatörü (Göreceli Güç Endeksi)
Relative Strenght Index yani Göreceli Güç Endeksi yatırım piyasalarında RSI kısaltması ile bilinen bir indikatördür. Herhangi bir finansal enstrüman için belirlenmiş olan dönemin kapanış fiyatlarını hedef alınan dönemin önceki kapanış fiyatları ile karşılaştırarak teknik analiz yapma imkanı sunar. RSI değerleri iki uç arasında hareketli bir çizgi grafiği olarak gösterilmektedir.
Kısa vadeli olan piyasa analizleri için son derece avantajlı indikatörler arasında yer alır. Bu indikatörler RSI değerlerinin yukarı ya da aşağı yönlü olarak enstrüman fiyatından önce hareket ederek fikir edinme olanağı sunar. Bu durum da indikatörün piyasaların yönü hakkında bir model oluşturmanıza olanak tanır.
Parabolic SAR İndikatörü
En faydalı indikatörler arasında Parabolic SAR İndikatörü de gösterilebilir. Bu gösterge sayesinde enstrümanların kısa vadeli süreçte görünümlerini analiz etmek yatırımcılar açısından kolay hale gelir. Yatırımcıya alım ve satım dönemleri hakkında bilgi veren önemli göstergelerden biridir. Özellikle Forex piyasalarında kullanıma oldukça uygundur.
En yüksek ve en düşük seviyelerden hesaplanan indikatör grafikler üzerinde noktalar ile ifade edilmektedir. Varlık fiyatının yönünü belirlemeye yardımcı olan bir göstergedir. Fiyatının yönünü kullanılan noktalar yükseliş trendi sırasında fiyatın alt kısmına yerleşir. Düşüş trendinde ise fiyatın üzerine yerleştirilmektedir.
En Faydalı İndikatörler 2024 Yılında En Çok Kullanılan İndikatörler makalemizin sonuna geldik. Bu tarz indikatörlerin incelemesini merak ediyorsanız indikatörler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Merak ettiklerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın.