Finansal piyasalarda yatırım yaparak paralarını değerlendirmek isteyen kişiler için OBV indikatörü nedir sorusunun yanıtı merak edilen noktalar arasında yer alır. Bu indikatör işlem hacmine dayalı bir şekilde satım ve alım baskısını ölçmenize, fiyat değişimlerini ve aynı zamanda piyasa trendinin gücünü görmenize yardımcı olur.
Fiyat artışları OBV indikatöründe yükseliş olarak yorumlanır. Bu da alıcıların yapılan yatırımda üstün konumda olduğunu ortaya koyar. Bununla birlikte fiyatlar düştüğü anda ise OBV indikatörü düşmeye başlar. Bu da satışı olanların üstünlüğünü temsil eden bir durumdur. Kısacası fiyatın tersi bir trend gösteriyor olması piyasalarda dönüş sinyali verdiği anlamına gelir.
OBV İndikatörü Ne İşe Yarar?
OBV indikatörü nedir sorusuna alıcı ve satıcı arasında bulunan dengenin kaymasını ölçmek için yararlanılan teknik bir analiz göstergesi yanıtı verilir. Alıcılar ve satıcılar arasındaki teknik analizler ölçüldüğünde dengenin kayması trendleri ya da dönüş noktalarını ifade etmektedir. Bu durum genel olarak nicel teknik analiz için kullanılmaktadır. Bakiye işlem hacmi göstergesi olan OBV en basit tanımı ile işlem hacmi göstergesi olarak tanımlanır.
OBV indikatörü, günlük hacmi çıkararak ya da biriktirerek hesaplanmaktadır. Eğer önceki periyodun kapanış fiyatı bir öncekinden daha yüksek ise bu periyot hacminin toplamı önceki hacme eklenmektedir. Bir diğer alternatif olarak ise önceki periyodun kapanış fiyatı önceki hacimden düşük ise önceki periyodun hacminin toplamından çıkarma işlemi yapılır. Bu iki hesaplama şekli de OBV göstergesini vermektedir.
OBV İndikatörü Nasıl Kullanılır?
OBV indikatörü nasıl kullanılır sorusuna yanıt vermek için farklı kullanım şekillerini incelemek gerekir. Bu gösterge de diğerleri gibi iki farklı şekilde kullanılmaktadır. Kullanım şekilleri ise şunlardır:
- Teknik analize bakıldığında fiyat verisi yeni bir yüksek tepe yapmadan önce OBV indikatörü yeni bir yüksek tepe çiziyorsa bu “AL” sinyali olarak kabul edilir. Bununla birlikte belirtilen fiyat eğer yeni bir düşük dip gerçekleştirmeden önce indikatör bu düşüklüğü gösteriyor ise bu da “SAT” sinyali olarak anlaşılır. OBV indikatörü market yapısı fiyattan önce değişim yapabilir ve sizlere önden fikir edinme şansı sunar.
- Bir diğer kullanılma şekli ise destek, direnç ve trend çizgilerini kullanmaktır. OBV hattında bulunan destek, trend ve direnç çizgileri beklenilenden daha önce ortaya çıkar. Bu da yine yatırımcılar için önceden bilgi edinme fırsatı sunar.
OBV indikatör sonuçları hem alıcı hem de satıcılar arasındaki güç değişimlerini yansıtan birikimli bir toplamı ifade eder. Yükselen OBV indikatörü, piyasaya daha fazla alıcı girdiğini ifade eder. Bununla birlikte indikatör düşme gösteriyor ise satıcıların artışı şeklinde yorumlanmaktadır. Hacim değişimi OBV indikatörü ile orantılı şekilde gelişir. Bu da hem stabil hem de sağlıklı piyasa trendi elde edebilmenize olanak tanır.
OBV İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
OBV indikatörü hesaplanırken belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Bununla birlikte OBV indikatörü nasıl kullanılır sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkün olabilir:
- İlk gün OBV değeri sıfır olarak alınmaktadır.
- Eğer 24 saat içerisinde kapanış fiyatı bir önceki kapanış fiyatından büyük ise;
OBV= Önceki OBV+24 saatlik hacim formülü kullanılır.
- Fakat 24 saatlik kapanış fiyatı önceki kapanış fiyatından daha düşük ise;
OBV= Önceki OBV- 24 saatlik hacim formülünü kullanmalısınız.
- Bununla birlikte 24 saatlik kapanış fiyatı önceki kapanış ile aynı biter ise;
OBV= Önceki OBV kullanılmaktadır.
OBV İndikatöründe hesaplama yapılırken “+-“ gün kapanışları ve bir önceki günün kapanışı arasındaki farka göre belirlenmektedir. Değer zaman içerisinde işlemin hacmi ve hızına göre farklılık gösterebilmektedir.
OBV İndikatörü En Çok Nerede İşe Yarar?
OBV indikatörü birçok yatırım alanında kullanılabilen bir göstergedir. Teknik analiz yaparken kullanılan bu indikatör genel olarak şu alanlarda yararlanılan bir göstergedir:
- Hisse senetleri piyasası
- Borsa piyasaları
- Forex piyasaları
- Kripto para piyasası
- Emeklilik ve Futures piyasaları
- Hacim analizi
Gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Geniş kullanım alanına sahip olan gösterge kullanılması kolay olduğu için tercih edilmektedir.
OBV İndikatörü Özellikleri Nelerdir?
OBV indikatörü özellikleri incelendiğinde varlığın trendinin istikrarı hakkında değerli bilgiler sunduğunu söylemek mümkün olur. Aynı zamanda piyasalarda alıcı ve satıcı hakimiyetinin ayırt edilmesini sağlayan bir göstergedir. Bu göstergenin artması piyasalarda alıcı sayısının arttığını gösterirken azalması satıcı sayısının artış gösterdiğini ifade etmektedir. Bu gösterge trendin tersine dönüş sinyallerini bulmanıza yardımcı olmaktadır.
OBV İndikatörü Nedir? En Çok Nerelerde Ne İşimize Yarar? makalemizin sonuna geldik. Bu tarz indikatörlerin incelemesini merak ediyorsanız indikatörler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Merak ettiklerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın.