Yükselen üçgen formasyonu alıcıların satıcılardan daha güçlü olduğu bir piyasa olarak karşınıza çıkar. Yatırımcıların grafik üzerinde görebildiği bu formasyonda fiyatların artış eğiliminde olduğu sinyali alınır. Teknik analizlerde oldukça sık karşılaşılan bu grafik modeli yükseliş trendinin devam ettiği sonucuna ulaşmanızı sağlar. Ancak her zaman tek başına yeterli olmayabilir. Yükselen üçgen formasyonu hakkında tüm merak ettiğiniz detayları sizlere eğitim amaçlı olarak aktaracağız. Yazımız kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez.
Yükselen üçgen formasyonu fiyatın belirli bir direnç seviyesine doğru artma eğiliminde olduğunu gösterir. Bir destek çizgisi boyunca gider ve daha yüksek alçaklar oluşturarak grafik şeklini ortaya çıkarır. Yatay tepe ve yukarı eğimli bir taban unsurlarından meydana gelen bir formasyondur. Bu formasyonda kırılım iki farklı yönde de kırılma gösterebilir. Yükselen üçgen formasyonu fiyatların yükselen bir düzende giderken aşağı yönlü şekilde de kırılma ihtimali olduğunun sinyalini verir. Yükselen üçgen formasyonunda oluşma süreci 1-2 aylık süreyi kapsayabilir. Genel olarak boğa trendine işaret eden bir formasyon denilebilir. Ancak tespiti zor formasyonlar arasında yer alır.
Yükselen Üçgen Formasyonu Neyi İfade Eder?
Yükselen üçgen formasyonu piyasada alıcıların satıcılardan daha güçlü olduğu anlamına gelir. Yükselen trend hareketlerinin gözlemlenebildiği bu formasyon her dip bir öncekinden daha yüksek şekilde yükselme eğilimi gösterir. Fiyatların artış eğiliminde olması yükselen formasyon, trend tepelerinin birbirine daha yakın düzeyde meydana gelmesine yardımcı olur. Yüksek tren dipler de birleştirilerek formasyonun şekli ortaya çıkarılır.
Tepe seviyeler yakın olur. Bu tepeleri de birleştiren düz bir çizgi vardır. Bu formasyonda fiyatlar üçgen içerisinde sıkışma gösterir. Yükselen üçgen formasyonu sırasında işlem hacminde bir daralma meydana gelir. Alış ataklarında görülen hacimler düşme sırasında görülenlere göre daha yüksek gerçekleşir. Fakat formasyonun tamamlanması için fiyatın üst kenarın üzerine yükselen bir hacimle çıkma şartı aranır.
Bunlarla birlikte yükselen üçgen formasyonu tamamlandığında yükselme hareketinin sinyali alınır. Bu hareket devam ederken de elde edilen kar satışların düzelmesine imkân tanıyabilir. İşlem hacminin darlığı da düzeltme hareketleri sırasında ortaya çıkan geri dönüşlerle oluşabilmektedir. Bu formasyon hedefini anlayabilmek için üçgen yüksekliğini ölçmek gerekir. Formasyonun tamamlanması sonrasında hedeflenen fiyat seviyesi de üçgenin boyu kadardır tahminleri yapılmaktadır.
Yükselen Üçgen Formasyonu Nasıl Anlaşılır?
Yükselen üçgen formasyonu giriş ya da çıkış sinyali olarak görev üstlenebilir. Bu formasyon genel olarak devamlılık modeli olarak kabul edilse de birtakım kriterleri taşıması büyük önem taşır. En önemli kriter ise var olan eğilimin grafikte yatırımcı tarafından tespit edilebilmesidir. Bu formasyonda fiyatlar birkaç defa dalgalanabilir. Bu da hacmin etkilenmesine neden olabilir. Yükselen üçgen formasyonu genel özellikleri hakkında şunlar söylenebilir:
- Yükselen üçgen formasyonunda üst kısmı yatay bir direnç çizgisi oluşturmaktadır. Fiyatlar da bu çizgi seviyesini defalarca test etmeye devam eder. Fakat fiyatların aşılma durumu olmaz.
- Formasyonun alt kısmında da bir destek çizgisi vardır. Her fiyat düşüşünde bu seviyeye yaklaşılsa da destek altına inmez. İnse de çok fazla inme göstermez.
- Direnç çizgisi ve destek arasında kalan aralık da giderek daralma gösterir. Bu da üçgenin yükselen düzende oluşmasına katkı sunar.
- Fiyatlar her düşüş sırasında destek çizgisine daha yakın hale gelir. Her yakınlaşma sırasında da öncekine göre yüksek bir alçak oluşturmaktadır.
- Formasyonun üst kısmından kırılmalar meydana gelebilir. Bu da fiyatların direnç çizgisini geçmesi ile birlikte boğa sezonuna işaret eder.
Yükselen üçgen formasyonu oldukça önemli bir formasyondur. Ancak bu kriterleri sağlamaması halinde formasyon sağlıklı sonuç vermeyebilir. Bu nedenle tek başına ele alınması yerine birtakım farklı göstergelerden de yararlanmak gerekir.
Yükselen Üçgen Formasyonu Hedefi Ne Olur?
Yükselen üçgen formasyon hedefi bu formasyonun en geniş noktasından ölçüm yapılarak belirlenebilir. En geniş nokta ise direnç çizgisinin en yüksek noktası ile destek noktasının en alçakta kalan kısmı arasındaki mesafedir. Kırılma meydana geldikten sonra bu mesafe de formasyonun hedefi şeklinde ifade edilir. Fiyat kırılma seviyesinden başlayarak en geniş noktasına kadar belirlenen mesafe kadar yükselme göstereceği şeklinde sinyal alınır. Ancak her zaman tam olarak hedef gerçekleşmeme durumu olmayabilir. Böyle durumlarda piyasa koşullarının ve hacim gibi durumların da formasyonun gidişine etki ettiğini bilmek gerekir.