Kripto Grafik Analizi Nasıl Yapılır? Uzmandan Tavsiyeler

Kripto grafik analizi yatırımcıların paralarını belirli bir enstrümana yatırmadan önce bilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Ancak kişilerin öncelikle temel analizin nasıl yapıldığını bilmesi gerekir. Bu analiz yapılmadan kişiler hangi kripto para biriminin bulunulan dönemde uygun olup olmadığına tam olarak karar veremez. Bununla birlikte temel analizi bilmek bu sektörde çok daha sağlam ve emin adımlarla ilerlemenize olanak tanır. Ancak kişilerin bilmesi gerekir ki bu yazıda anlatılacak hiçbir konu yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez. Yalnızca eğitim amaçlı bilgiler verilmektedir.

Kripto Teknik Analizi Nasıl Öğrenilir?

Kripto sektörüne yatırım yapmayı planlıyorsanız bu aşamada belirli faktörleri dikkate almanız gerekir. Piyasada bulunan tüm kripto paraları ya da coinleri tek tek tanımanın imkanı yoktur. Öncelikle her coin arasında bilgi edinmek için kendinizi dağıtmak yerine belirli coinlere odaklanmayı seçebilirsiniz. Bunların geçmiş piyasa verilerini incelemek, piyasaya ne kadar sürüldüğünü bilmek son derece önemli noktalar arasında yer alır. Bununla birlikte teknik analizler gerçek fiyatı belirlemek yerine varlığın fiyat hareketlerini anlamanıza yardımcı olur.

Kripto Analizinde Her Yatırımcının Bilmesi Gereken Grafik Kalıpları

Borsa ticaretinde birçok teknik analiz piyasanın kendini tekrar etmesine dayanır. Bunu bilen deneyimli yatırımcılar geçmiş grafikleri inceleyerek ortaya çıkan durumların gelecekte de benzer sonuçları ortaya çıkaracağını düşünür. Bu türü durumlar da kalıp olarak nitelendirilir. Farklı bir anlatımla bir fiyat, gösterge ya da model tarafından grafikte oluşturulan hareket yüksek ihtimal dahilinde gelecekteki ilerleyişi tahmin etmeye yardımcı olur. Özellikle uzun vadeli piyasa değerlendirmeleri bu aşamada önemlidir. En önemli grafik desenleri arasında ise şunlar yer alır:

  • Düşüş eğilimli baş ve omuzlar: Bu modelde fiyatın en yüksek olduğu anlarda yükseliş trendi ortaya çıkar.
  • Yükselme eğilimli ters baş ve omuzlar: Bu da trend üşme sırasında fiyatın minimum seviyelerini göstermektedir.
  • Düşüş eğilimli ikili tepe: Fiyat zirvedeyken yükselen trend durumunu ifade eden bir modeldir. Bir yerel düşük tepe noktası olan ve iki eşit fiyat zirvesinden meydana gelir.
  • Yükseliş eğilimli ikili dip noktası: Bu formasyonun ortaya çıkışı da yatırımcılara yükseliş trendinde bir geriye dönüş olduğunu göstermektedir.
  • Kama: Kama formasyonu fiyatın en yüksek ve en düşük anlarında ortaya çıkabilir. Bu modelde grafik iki çizgi arasında sıkışır. Çizgiler içerisinde de fiyat birkaç defa yükselerek düşme gösterebilir.
  • Bayrak: Bayrak formasyonu en önemli formasyonlardan biridir. Mevcut piyasa eğiliminin devamını öngörmenize yardımcı olur. İki bölümden meydana gelir ve bir bayrak direği ile bayraktan oluşur. Bayrak direğine kesinlikle dik ve hafif bir eğilim oluşmalıdır.

Bu formasyonlar her zaman kesin sonuçlar vermemekle birlikte yatırımcı için yol gösterici olabilmektedir. Grafik analizini bilmek yanında güncel gelişmeleri de her zaman takip etmek gerekir. Büyük şirketlerin faaliyetleri, ekonomik dalgalanmalar, küresel sorunlar gibi birçok durum kripto para piyasalarına etki edebilmektedir.

Grafik Formasyonları Üzerinden Nasıl Ticaret Yapılır?

Grafik formasyonlarını grafik üzerinde görmek pratiklik gerektirir. Kişiler yalnızca bu formasyonlar ya da kalıplar üzerinden hareket etmemelidir. Bunlara göre hareket etmek zaman zaman kaybetmenize de neden olabilir. Bunların yerine kalıpları dikkate alarak birçok unsuru da birleştirip o şekilde karar vermek gerekir. Özellikle günümüzde birçok indikatör bulunmaktadır. Bu indikatörlerin sonuçlarını ve verilerini de dikkate alabilirsiniz. Bununla birlikte üzerinde hiçbir formasyon olmayan grafik yerine belirli bir kalıbın oluştuğu grafik daha net bilgiler edinmenizi sağlar.

Grafik Analizinde Mum Grafikler Nedir?

Kripto grafik analizi yaparken mum grafik sembollerini de bilmek gerekir. Mum grafikler piyasa hareketlerinin pozitif mi yoksa negatif mi olduğu hakkında bilgi verir. Aynı zamanda hareketin büyüklüğünü tahmin etme şansı da sunar. Yeşil mumlar fiyatların yükselişte olduğunu göstermektedir. Açılış gövdenin altında ve kapanışta üst kısmındadır. Kırmızı mumlar ise fiyatın düştüğünü ifade etmektedir.

Her bir mum gövde ve fitillerden meydana gelmektedir. Mumun gövdesi açılış ve kapanış fiyatlarının mumun zaman dilimi sırasında hangi noktada bulunduğunu da söylemektedir. Gövdenin üst ve alt kısmında ise uzanan ince çizgiler fitillerdir. Örneğin mumun altında bulunan uzun fitil fiyatlar düştüğünde yatırımcıların bu varlığı satın aldığına işaret eder. Varlık yükseliş yolundaysa bu görüntüyü görebilirsiniz. Ancak mumun üzerinde bulunan uzun fitil ise yatırımcıların kar elde etmeye çalıştığı hakkında fikir verir.

Kripto Grafik Analizi Nasıl Yapılır? Uzmandan Tavsiyeler makalemizin sonuna geldik. Bu tarz indikatörlerin incelemesini merak ediyorsanız indikatörler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Merak ettiklerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın.

Yorum yapın