İkili Tepe Formasyonu Sonrası Genelde Ne Olur?

İkili tepe formasyonu yatırım dünyasında en çok bilinen teknik analiz yöntemleri arasında yer alır. Birçok yatırımcının üzerinde durduğu bu formasyon boğa trendi sonrasında düşüş yönünde bir pozisyonun görüldüğü formasyondur. Yaklaşık olarak iki tane tepeden meydana gelen bu formasyon çift tepe formasyonu olarak da bilinmektedir. Güçlü bir yukarı yönün sonuna gelindiğini anlamanıza yardımcı olur. İkili tepe formasyonu ve özellikleri hakkında verilen tüm bilgiler eğitim amacı içermektedir. Yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.

Teknik analizi kolay olan bu ikili tepe formasyonu boğa trendlerinin bitiminde düşüş yönünü tahmin etmek için oldukça işe yarar. Özellikle tecrübeli olan yatırımcılar için bu formasyon düşüş yönlü pozisyonlarda tercih ederler. Oluşan tepeler neredeyse birbirine eşit durumdadır. Her iki tepenin arasında vadiye benzeyen bir boşluk meydana gelmektedir.

İkili Tepe Formasyonu Nedir?

İkili tepe formasyonu tecrübeli yatırımcılar tarafından kolayca analizi yapılabilen bir formasyondur. Boğa sezonu sonlarında da bu formasyonları sayesinde kolayca başarı yakalamak mümkün olur. Özellikle düşüş sonrasında gelen tepki yükselişi ile bu formasyon meydana gelmektedir. Zirvede oluşan bu ilk düşüş sonrasında gelen tepki yükselişleri ikinci tepenin meydana gelmesini sağlar. İkinci düşüş noktasına çok yakın ya da hemen aynı seviyede oluşur.

İkili Tepe Formasyonu Özellikleri Neler?

Yatırımcıların en sevdiği formasyonlardan biri olan ikili tepe formasyonu birçok önemli özelliğe sahiptir. Genel olarak varlığın yükseliş trendinin artık sona erdiğini gösteren bir formasyondur. En temel özellikleri arasında ise şunlardan bahsetmek mümkün olur:

  • İkili tepe formasyonu varlık fiyatı önce bir zirve meydana getirir. Sonra fiyatta bir gerileme oluşur. Sonrasında tekrar yükselme meydana gelir. Bu da bir zirve meydana getirir. İki zirve de birbirine çok yakın seviyelerde oluşur.
  • İkili tepe formasyonunda iki zirvenin tam arasında fiyat seviyelerinin destek çizgileri de bulunmaktadır. Bu çizgiler boyun çizgileri olarak bilinir. Genel olarak boyun çizgileri yatay ya da hafif bir eğimle çizilmektedir.
  • Bu formasyon oluşurken genel olarak hacimde azalma eğilimi görülür. İlk tepe meydana gelirken hacim genel olarak yüksektir. Ancak ikili tepede hacim düşmesi meydana gelebilir. Boyun çizgisinin altına düşen hacim ilk tepenin meydana geldiği yüksek hacimden de düşüktür.
  • İkili tepe formasyonu tamamlandığı zaman genel olarak boyun çizgisinin alt kısmında bir görünüm ortaya çıkarır. Bu çizginin aşağı yönlü kırılmasına neden olur. Düşüş trendi başladığında da formasyon tamamlanmış olur. Yatırımcılar kırılma sonrasında geri çekilme beklerler ve sonrasında işlemlerini yaparlar.
  • İkili tepe formasyonunda hedef genel olarak boyun çizgisi altına düşüş mesafesi kadar olur.

İkili tepe formasyonu birçok teknik analiz ile birlikte kullanılabilir. Bu formasyonun tek başına kullanılması yatırımcıyı yanıltabilir. Ancak fikir edinmek için araç olarak oldukça değerli bir formasyondur.

İkili Tepe Formasyonu Olursa Ne Olur?

İkili tepe formasyonu meydana gelirse bu durum boğa sezonunun bitişi olarak yorumlanır. Dönemsel olan düşüş senaryolarında da bu formasyonu görmek mümkün olabilir. Bununla birlikte eğer bağa sezonu sonrasında meydana gelmiş ise bu ikili tepeler yüksek boyut ve fiyat aralıkları ortaya çıkarabilir. Düşüş dönemlerinde ise nadiren de olsa kazanç tepeleri meydana gelebilir.

Yatırımcılar ikili tepeyi gördükten sonra boyun bölgesine kadar bir düşüş bekleyebilirler. Aynı zamanda meydana gelen tepeler de formasyonda direnç noktaları olarak yorumlanır. Trend çizgisi çekildiğinde tepe noktalarından direnç noktasını kolayca görmek mümkün olur. Aynı şekilde boyun bölgesi de destek olarak çalışabilir. Bu da W formasyonuna doğru bir yol olarak yorumlanır. İkili tepe formasyonu risk seven yatırımcıların stop kullanarak kullandıkları bir formasyondur. Dip noktalarına pozisyon girerek formasyonu takip edebilirler.

İkili Tepe Formasyonu Nasıl Bozulur?

İkili tepe formasyonu daha çok teknik analiz yapan yatırımcılar ve tüccarlar tarafından kullanılmaktadır. Fiyatın yükselişten sonra düşüş trendine gireceğini gösteren bir formasyon denilebilir. Bu formasyonun bozulması demek beklenen trendin aksine bir yönde ilerlemesi olarak açıklanır. İkilki tepe formasyonunda belirli durumlar etkili olur. Boyunda kırılma olmaması en önemli bozulma nedenlerinden biridir. Bu formasyonun teyit edilmesi için boyun çizgisinde aşağı yönlü bir kırılma olur.

Bir diğer bozulma durumu da ikinci tepenin ilk tepeden daha yüksek olmasıdır. Genel olarak daha düşük seviyede oluşan ikinci tepe daha yüksek seviyede ise formasyon bozulabilmektedir. Yüksek hacimli bir yükseliş de bozulma nedenlerinden biridir.

İkili Tepe Formasyonu Sonrası Genelde Ne Olur? makalemizin sonuna geldik. Bu tarz indikatörlerin incelemesini merak ediyorsanız indikatörler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Merak ettiklerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın.

Yorum yapın