Düz Çanak, Ters Çanak ve İkili Çanak Formasyonu Ne Anlama Gelir?

Düz, ters ve ikili çanak formasyonu trend dönüş sinyali göstergeleri arasında yer alırlar. Yükselme ve düşüş trendlerine vurgu yapan formasyonlar olarak bilinirler. Formasyonlar yatırımcılara birtakım sinyaller vererek alım satım kararlarında yardımcı olan analiz yöntemleridir. Ancak bu formasyonları kullanmadan önce hem grafik üzerinde nasıl yorumlandığını hem de her zaman kesin sonuç vermediğini bilmek gerekir. Yazımızın içeriğinde ters, ikili ve düz çanak formasyonu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ancak bahsi geçen tüm konular yatırım tavsiyesi amaçlı değil, yalnızca eğitim amaçlı olarak verilmektedir.

Çanak formasyonu İngilizcede rounding bottom olarak isimlendirilmektedir. Tam bir kap şeklinde olduğu için bu ismi almıştır. Grafik üzerinde finansal varlığın yukarı yönlü trendinden sonra satışlar ile tekrar en düşük noktasına ulaşması bu görünümü ortaya çıkarmaktadır. Ancak çanak formasyonda farklı türler vardır. Düz çanak, ikili çanak ve ters çanak formasyonu olmak üzere farklı şekillerde analizi yapılan bir formasyon türüdür.

Ters Çanak Formasyonu Nedir?

Ters çanak formasyonu, klasik çanak formasyonunun tam zıttı bir şekle sahiptir. Çok sık gözlemlenen bir model olmasa da satış sinyali bakımından son derece önemli bir formasyon olduğu söylenebilir. Genel özellikleri hakkında ise şunları söylemek mümkün olur:

  • Ters çanak formasyonu düşen bir trendin bir süre devam edebileceği sinyalini verir.
  • Bu çanak formasyonu çanak formasyonunun tam tersidir.
  • Fiyatlar bu formasyonda ilk olarak bir süre düşük işlem hacmi ile tepelerde yatay şekilde seyretmektedir.
  • Daha sonra düşük hacimli olan yükselişler ile fiyatlar destek seviyesine kadar iner.
  • Sonrasında ise destek seviyesini aşağı kırarak formasyon tam olarak oluşur.

Formasyonunun yüksekliğini ölçmek için de tepe seviyesinden destek çizgisine kadar bir çizgi çekilir. Formasyon tamamlandıktan sonra fiyatlar boyun çizgisi baz alınarak yükseklik kadar düşecek şeklinde tahminler yapılır. Ancak yapılan analizler yalnızca bir tahminden ibarettir.

İkili Çanak Formasyonu Ne Demek?

İkili çanak formasyonu da teknik analiz yaparken kullanılan önemli grafik modellerinden biridir. Genel olarak bir varlığın düşüş trendinden çıkar ve yükseliş trendine geçeceği sinyali verir. Adını ise çanak şeklinde benzeyen şekillerden alır. Fakat normal formasyonun aksine bu formasyonda ikili desen bulunur. Bu formasyonun özellikleri ise şu şekildedir:

  • İkili çanak formasyonu genel olarak düşüş trendi gerçekleştiğinde kendisini gösterir. Fiyatlar düşerken bir süre sonra da belirli bir destek seviyesini ortaya çıkarır.
  • Formasyon ismini ikili çanak şeklinden alır. İki tane tepe noktası vardır. Fakat ilk tepe daha yüksek bir görünüme sahiptir. Fiyatlar bu seviyelere geldikten sonra bir düzelme olur ve ikinci tepeyi meydana getirir. Fakat ikinci tepe ilkinin yüksekliğine büyük oranda erişemez.
  • İkili çanak formasyonu incelenirken destek seviyesine ulaştığında yukarı yönlü bir tepki alımı ile karşılaşılabilir. Bu tepki alımı daha çok çanak formasyonunun da alt kısmını meydana getirmektedir.
  • İkili çanak formasyonunda iki tane tepe noktası meydana gelir. İlk tepe direnç seviyesine denk gelmektedir. Fiyatlar da bu seviyeye ulaştıktan sonra düşmeye başlar. İkinci tepe ise genel olarak daha düşük bir seviyede meydana gelir. İlk tepeye denk gelmemektedir.
  • Hacmin genel olarak düşük olduğu bir formasyondur. Hatta ikinci tepe meydana gelirken hacim biraz daha düşebilir. Bu da formasyona olan güveni artıran bir durumdur.

İkili çanak formasyonu düşüş trendinde bir zayıflama sinyali olarak görülmektedir.

Düz Çanak Formasyonu Ne Anlama Gelir?

Teknik analizlerde en çok kullanılan formasyonlardan birisi düz çanak formasyonudur. Bu formasyon fiyat hareketlerinin bir düzende meydana geldiğinin sinyalini verir. Gelecekteki fiyat hareketlini tahmin etme fırsatı sunar. Çanak formasyonu genel olarak yükselen bir trendin sonunda kendini göstermektedir. Bu da fiyatların düz şekilde hareket ettiği bir sürece işaret eder.

Düz çanak formasyonu oluşumu üç aşamada meydana gelir. İlk aşaması fiyatların düşme eğiliminde olduğu süreçte oluşur. Fiyatlar düşme trendinin sonuna gelmiştir. Daha sonra yatay olarak bir seyir izler ve sonrasında bir destek seviyesi oluşturmaktadır. Bu aşamadan sonra da çanak kısmının tabanı meydana gelmektedir. Fiyatlar bu aşamada yükselmeye başlar. Destek seviyesinin üzerine çıkarak yan kenarlar boyunca hareket etmektedir. Düz çanak formasyonu meydana geldiğinde alıcılar güçlenir ve fiyatlar da bu aşamada yükselmeye devam eder.

Düz Çanak, Ters Çanak ve İkili Çanak Formasyonu Ne Anlama Gelir? makalemizin sonuna geldik. Bu tarz indikatörlerin incelemesini merak ediyorsanız indikatörler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Merak ettiklerinizi yorumda belirtmeyi unutmayın.

Yorum yapın